Nye indlæg

 
 

Udeskole er mere end bare frisk luft.

02-10-2019
Når man hører ordet udeskole tænker man først på, at man tager skolen med udenfor - og det er for så vidt også rigtigt. Det er dog langt mere end bare dét, at flytte klasselokalet udenfor. I dette skoleår fordyber indskolingen sig en til to gange om måneden i et bestemt emne en hel dag, og gerne et emne vi kan opleve på egen krop, og ikke ‘bare’ i en bog. Det er et emne der gerne kombinerer fagene på kryds og tværs, så eleverne oplever at fagene også kan arbejde sammen.
 
Vi har haft en hel skoledag, hvor indskolingen skulle ud i naturen og finde blade, bær, grene osv. og tage med tilbage i skolen, hvor de skulle skrive og male med det. En sådan dag lægger bl.a. fokus på, hvorfor det er vigtigt at huske vores natur og hvad man kan bruge den til. En meget stor bonus ved sådan en dag, er at eleverne lærer på en anderledes måde, end de ellers gør i hverdagen.

I en klasse med 20 elever, sidder der 20 elever, der ‘shiner’ på hver deres måde, og som lærer på forskellige måder. Det betyder, at der sidder nogle, der lærer bedst ved f.eks. at få deres ny-indhentede viden ned gennem fingrene og ud på papir, eller som lærer bedst ved kreativ udfoldelse. Vi kan sagtens som lærere, lave varieret undervisning og tilgodese de forskellige elever, men en lille ændring, som at gå ind i et andet rum eller gå udenfor, kan have en enorm indflydelse på indlæringen hos alle eleverne.

Når vi har udeskole, flytter vi os ikke kun ud på skolens naturgrund, selvom at vi er så fantastisk heldige at have den dejligste skov og sø, lige ude foran vores dør. Nej, vi rykker også undervisningen ud i samfundslivet, og ud hvor ‘virkeligheden’ foregår. Det er vigtigt, at det vi lærer vores elever, både har en kobling til den nære verden, som er den verden der er omkring dem, men også trække stregerne helt ud til den store verden. Og hvorfor er det vigtigt? Det er vigtigt, fordi det skal give mening for dem. Det de lærer, skal give mening i ‘den virkelige verden’, og hvordan oplever de bedst det? Man tager dem med ud i ‘den virkelige verden’.

Endnu en fantastisk bonus ved at hoppe på bussen med eleverne og kører ud i verden, er også at de lærer en masse om opførsel og færden. De lærer, hvordan man skal være uden for skolens grund, de lærer hvordan man skal opføre sig i andre sammenhænge og de styrker deres sociale bånd, ved at få de oplevelser sammen.
 
 


Summa summarum, så er udeskolen med til at:
  • styrke de forskellige elevers indlæringsformer
  • give os muligheden for at gå helt i dybden med et emne uden afbrydelser
  • forbedre og styrke de sociale relationer
  • lære eleverne om verden,
og meget meget mere.
Vi her på Astrup-Sønderskov Friskole, er store fortalere for udeskole, og vores elever er mindst lige så vilde med det som vi er.

Rikke og Marie
Klasselærere for 0.-2. klasse